nanbudo šport
Četvrtak, 25 Studeni 2010 14:28

Nanbudo je moderni borilački šport koji mladim ljudim omogućava rekreativno vježbanje ili pak bavljenje vrhunskim športom, na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Discipline nanbudo športa su borbe i sastavi. I borbe i sastavi imaju svoje inačice praznih ruku ili pak s oružjem/oruđem (bo/dugi štap).
Borbe (ju randori) su poludirigirane, a u njima su vrste i redoslijed napada poznati, te se variraju serije raznih kontranapada. Boduju se samo kontranapadi, a vrednuje se i suradnja oba partnera.
Na taj način nema punog kontakta i borba izgleda kao dobra koreorgrafija različitih borilačkih tehnika.
Natjecatelji su oslobođeni straha od povreda, i mogu u potpunosti pokazati svoje sposobnosti i vještinu. Suci procjenjuju svaki napad i kontranapad, te pobjeđuje onaj s većom ukupnom ocjenom svoje izvedbe.
U Kata natjecanju ili sastavima koji predstavljaju borbu sa imaginarnim protivnicima, natjecatelji vježbaju visok stupanj koncentracije, mobilizacije unutarnje energije i egzekuciju ekspolzivnih i točnih tehnika u slijedovima sekvenci imaginarne borbe. Najtočniji i najuverljiviji izvedeni sastavi nose i najviše bodova.